RSS
sobota, 11 czerwca 2011
Muffiny z nutellą

nutella

Miały być muffiny z nutellą. No to były. Mój osobisty, klasowy koncert życzeń. Przyznam, że ja nawet ich nie spróbowałam. Borykam się znów z nadżerką żołądka i jakoś nie mam apetytu na słodkości. Ale wszyscy bardzo je sobie chwalili :)

Swoją drogą jak to ja, podczas pieczenia musiłam zacząć improwizować. Stwierdziłam, że ciasto według oryginalnego przepisu (stąd) jest zbyt gęste. Nie było w przepisie mleka, co wydało mi się podejrzane. Postanowiłam dodać więc mleka... Ale mleko się skończyło. Był za to waniliowy Danio. Dodałam go do ciasta i muffiny były podwójnie waniliowe. Udany eksperyment.

Przepis cytuje z moimi poprawkami.

Składniki: 

  • 140 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (można sobie darować)
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jedno opakowanie waniliowego serka (150g)
  • nutella (około pół szklanki)

Wykonanie:

Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier, ekstrakt z wanilii, dalej ucierając. Po kolei wbijać jajka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, zmiksować. Na końcu dodać serek i znów wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta, do 2/3 wysokości. Na górę każdej nałożyć 2 łyżeczki nutelli, patyczkiem zrobić esy-floresy (lepiej, żeby na wierzchu nie zostało dużo Nutelli, bo czeklada się niełądnie wysuszy i będzie pękać) .

Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka, pamiętając, że nutella zawsze będzie powodować, że patyczek będzie mokry, nie może być na nim natomiast mokrego ciasta). Wystudzić na kratce.

Smacznego!

16:17, kardamonek
Link Komentarze (1) »
sobota, 04 czerwca 2011
Fonudue czekoladowe

czekolada!

Kilka dni temu mama przyszła do domu z prześlicznym zestawem do czekoladowego fondue. Początkowo miał być prezentem na czyjeś imieniny, ale mój pisk i szybka deklaracja: "Moje, moje, moje!" - sprawiły, że niebieski komplecik został w moich łapkach. Fondue jest banalne w przygotowaniu, pyszne i bardzo... modne? Świetnie nadaje się na przyjęcia (i to nie tylko dla dzieci) oraz jeko dodatek do oglądaniu filmu w piątkowy wieczór...

Składniki:

Fondue:

  • 150ml śmietany kremówki
  • 200g dobrej jakości czekolady (najlepiej gorzkiej, ale można urozmaicić ją mleczną czy białą)
  • opcjonalnie - likier, rum lub koniak w ilości dwie łyżki. 

Dodatki:

Tutaj wybór jest dowolny. Do fondue można dodać praktycznie wszystko. Truskawki, brzoskwienie, ananasa, kiwi, biszkopty, pianki marshmallow. Czego dusza zapragnie.

Wykonanie:

Śmietanę i czekladę roztapiamy na wolnym ogniu do uzyskania gładkiej konsystencji i  - opcjonalnie - dodajemy alkohol.  Przelewamy do miseczki na fondue; pod miseczką umieszczamy zapalonego tealighta, który zapewni masie odpowiednią konsystencję i temperaturę nawet po dłuższym czasie (zakłądając, że wszystko nie zniknie w mgnieniu oka ;). Umyte i pokrojone owoce, pianki lub biszkopty nabijamy na specjalne widelczyki lub na patyczki od szaszłyków i maczamy w czkoladzie. Zjadamy ze smakiem! 

Smacznego :3

 

fondue

niedziela, 29 maja 2011
Tarta z truskawkami

tarta

Wczoraj kupiłam truskawki - małe, poobijane i nadal nieprzyzwoicie drogie. Ale cieszyłam się jak dziecko, bo mogłam wypróbować dziś przepis na tartę, który znalazłam o tutaj. Okazał się strzałem w dziesiątkę! Z ciasta nie pozostały nawet okruszki. Jedyne co dodałam od siebie do przepisu to aromat waniliowy w kremie, resztę cytuję dokładnie za autorką.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki,
  • 150 g miękkiego masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • skórka z jednej cytryny,
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 ml mleka,
  • 80 g cukru (można dać więcej lub mniej wg uznania),
  • jajko,
  • 40 g mąki,
  • 100 g masła,
  • łyżeczka aromatu waniliowego


Przybranie

  • ok. 500 g truskawek pokrojonych wzdłuż na plasterki

Wykonanie:


Połączyć mąkę z cukrem i solą. Do zagłębienia w mące wbić jajko, dodać masło oraz skórkę z cytryny. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na ok. godzinę do lodówki.
Wypełnić natłuszczoną formę do tarty ciastem, nakłuć je widelcem. Wstawić do piekarnika do momentu zezłocenia na 180 stopni. Spód wystudzić.

Mleko należy zagotować z połową cukru. W osobne misce utrzeć jajka z resztą cukru i mąką. Połączyć z gorącym mlekiem ciągle mieszając. Masę znów zagotować stale mieszając, by krem zgęstniał. Odstawić z ognia, dodać masło, wymieszać.

Ciasto skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie rozsmarowujemy na nim letni krem i przybieramy truskawkami :) Pozostawiamy w temp. pokojowej, by tarta skruszała, a krem stężał.

Tagi: tarta
20:58, kardamonek
Link Komentarze (1) »
1 ... 21 , 22 , 23
 
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery