RSS
środa, 25 czerwca 2014
Masło orzechowe

gotowe masło

Domowe masło orzechowe jest genialnym rozwiązaniem dla tych, którzy jak ja popadli w dziwny rodzaj obsesji na punkcie tego smarowidła. Obecnie nie wyobrażam sobie życia bez słoika masła orzechowego w kuchni. Ba, czasem nawet zabieram go ze sobą w podróż jeśli jestem pewna, że tam gdzie jadę nie znajdę go w kuchennej szafce. Masło orzechowe zrobić można bardzo łatwo i szybko. Wszystko co jest do tego potrzebne to: blender, orzeszki i odrobina soli jeśli kupiliście niesolone. Easy-peasy!

Domowe masło orzechowe:
słoik o pojemności 350g

  • 365 g orzeszków ziemnych 

Jeśli orzeszki są "surowe", zaczynamy całą procedurę od uprażenia ich na suchej patelni lub w piekarniku tak by nabrały wyrazistego aromatu. Później takie wystudzone już orzeszki umieszczamy w malakserze i miksujemy na wysokich obrotach. Cała procedura powinna potrwać około 10-15 minut - po tym czasie orzeszki zmienią się w masło. W razie potrzeby dosalamy je do smaku (płaska łyżeczka soli u mnie, ale lepiej kierować się swoim smakiem). Jeśli po upływie tych 15 minut miksowania wasze orzeszki nadal będą "suche" i mało maślane, możecie ratować się odrobiną oleju słonecznikowego, ale to raczej nie powinno się zdarzyć, bo w orzeszkach ziemnych czego jak czego, ale akurat tłuszczu nie brakuje!
Gotowe masło przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce nie dłużej niż tydzień.  

  

orzeszki na masło

niedziela, 22 czerwca 2014
Smoothie z masłem orzechowym

smoothie z masłem orzechowym

Same pyszne rzeczy są w tej szklance: banany, masło orzechowe, jogurt i świeży sok z pomarańczy. Zastrzyk energii z samego rana! Do tego jest tak pyszny, że mogłabym go pić bez przerwy. Proste, szybkie w przygotowaniu śniadanie. Przepis inspirowany koktajlem, który podają w mojej ulubionej pijalni soków w Krakowie. Mniam.

Smoothie z masłem orzechowym:
jedna porcja duża porcja lub dwie mniejsze

  • dwa średniej wielkości banany
  • jedna duża pomarańcza
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego 

Z pomarańczy wyciskamy sok, banany obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do wysokiej miski wrzucamy pokrojone banany, jogurt i masło orzechowe. Miksujemy blenderem, stopniowo dodając sok, aż do uzyskania jednolitej konsystencji (ja daję bardzo dużo soku, bo lubię pić swój koktajl przez słomkę, ale jeśli wolicie napoje gęściejsze - dodajcie go mniej). Podajemy od razu, a jeśli coś zostanie: przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, nie dłużej niż dzień.

 

smoothie    

 

Letnie Orzeźwienie 2014

wtorek, 29 kwietnia 2014
Sernik z masłem orzechowym

sernik z masłem orzechowym

Moja fascynacja masłem orzechowym nie słabnie, a sernika dawno nie było... więc oto jest - ciężki, kremowy i niezwykle intensywny w smaku: sernik z masłem orzechowym. Nie jest zbyt słodki, ale bardzo sycący. Po jednym kawałku trzeba sobie zrobić małą przerwę, ale szybko chce się sięgnąć po następny. Mnóstwo dobrych rzeczy znajdziecie w tym przepisie. Czekolada, orzechy, ciasteczka. Takie połączenie nie może nie się udać! Przepis autorstwa cudownej jak zawsze Nigelli Lawson, znaleziony tutaj

Sernik z masłem orzechowym:
tortownica o średnicy 23 cm

Spód:

  • 200 g ciastek owsianych
  • 50 g solonych orzeszków ziemnych
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 50 g miękkiego masła

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 200 g drobnego cukru
  • 125 ml kwaśniej śmietany
  • 250 g masła orzechowego

Polewa czekoladowa:

  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g brązowego cukru

 

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. W malakserze kruszymy ciastka i orzeszki ziemne, dodajemy posiekaną czekoladę i masło. Powstałą masą, o konsystencji mokrego piasku wykładamy dno i boki tortownicy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Ser ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i żółtka - po jednym, każde należy dokładnie wmieszać. Do masy dodajemy masło orzechowe i śmietanę, mieszamy aż całość się ujednolici. Wylewamy na spód z ciasteczek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez około 50 minut.
Kiedy sernik się piecze, przygotowujemy polewę: w rondelku, na małym ogniu podgrzewamy czekoladę z cukrem i śmietaną, aż do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawiamy do ostudzenia. 10 minut przed końcem pieczenia, polewamy wierzch sernika (musi być ścięty!). Studzimy w uchylonym piekarniku. Sernik przed podaniem należy schłodzić przez przynajmniej 4 godziny, a najlepiej przez całą noc. 

  

sernik z masłem orzechowym

wtorek, 04 marca 2014
Spaghetti lazurowe - z serem z błękitną pleśnią

lazurowe

Proste i szybkie danie, idealne na obiad, gdy czas nagli. U mnie sprawdza się idealnie, gdy w lodówce pustki, bo rukola i ser pleśniowy to produkty, które niemal zawsze poniewierają się gdzieś po półkach i czekają na wykorzystanie. Przygotowanie sosu trwa krócej niż gotowanie makaronu, więc zacznijcie od postawienia na gazie dużego garnka wody :)

Spaghetti z serem lazurowym, rukolą i szynką:
Jedna porcja

  • 100 g makaronu spaghetti
  • 40 g dobrej jakościowo szynki
  • 30 g sera pleśniowego z błękitną pleśnią 
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • duża garść rukoli

+ szczypta suszonego  tymianku, biały pieprz do smaku

Makaron gotujemy w mocno osolonej wodzie wedle przepisu na opakowaniu. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło, wrzucamy suszony tymianek i podsmażamy przez kilka sekund, by uwolnił swój aromat. Na średnim ogniu rumienimy pokrojoną w kosteczkę szynkę, dodajemy ser i kremówkę. Zmniejszamy ogień i mieszamy, aż sos nabierze jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku białym pieprzem. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, rozcieńczamy go wodą spod gotującego się makaronu.
Makaron odcedzamy (nie należy płukać go zimną wodą!), wrzucamy do sosu, dodajemy umytą pod bieżącą wodą garść rukoli. Mieszamy krótko, przekładamy na talerz i podajemy od razu. 
 

lazurowe

środa, 26 lutego 2014
Ciasto bananowe z Nutellą

ciasto bananowe z nutellą

Banany po raz kolejny ciemnieją w koszyku z owocami. Dla kogoś to może być smutny widok, ale dla mnie to okazja do upieczenia kolejnego bananowego ciasta (więc radości jest co niemiara). Recykling w najdoskonalszej postaci! Przepis na ten chlebek bananowy z Nutellą tkwił w zakładkach od dawien dawna i wreszcie doczekał się swojej kolejki. Niestety - w moim cieście pojawił się zakalec. Co oczywiście nie powstrzymuje mnie przed pogryzaniem go w czasie pisania tej notki. Świetnie też sprawdza się jako drugie śniadanie!
Przepis stąd.  

Ciasto bananowe z Nutellą:
keksówka 25x10

  • 300 g mąki
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • 2 duże jajka
  • 4 średnie banany
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/3 szklanki mleka 
  • 3/4 szklanki Nutelli (3-4 czubate łyżki)

 

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu dokładnie mieszając. Do masy maślanej wlewamy mleko i wanilię, wrzucamy ugniecione widelcem banany. Mieszamy krótko do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z solą i sodą, łączymy z mokrymi składnikami. Nutellę podgrzewamy lekko do uzyskania płynnej konsystencji, mieszamy z połową masy bananowej. Jasną część ciasta wylewamy do wysmarowanej masłem keksówki. Na wierzch wylewamy masę z dodatkiem Nutelli, łyżką rysujemy esy-floresy (po upieczeniu ciasto będzie miało wewnątrz nieregularne wzroki).
Pieczemy przez 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka. Wyciągamy z formy dopiero po ostygnięciu.  

ciasto bananowe

00:00, kardamonek
Link Komentarze (2) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 23
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery