RSS
niedziela, 16 października 2011
Tarta ze śliwkami i cynamonowym kremem

tarta_ze_sliwkami

Wpadłam do kuchni jakbym było po kulinarnym odwyku. Przez dwa tygodnie nie miałam czasu na naukę, spanie i gotowanie - więc była to katorga. Całe szczęście zajęcia teoretycznie z prawa jazdy już się skończyły i mogę wracać do w miarę normalnego dziennego rozkładu zajęć. Martwi mnie jednak wizja jazdy samochodem po Krakowie i starganych nerwów mojego przyszłego (i nieświadomego jeszcze swego nieszczęsnego losu) instruktora. Może upiekę mu taką właśnie tartę na skołatane nerwy..? 

Przepis znalazłam tu. Cytuję za autorką.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka


Krem pâtissière:

  • 250 ml mleka
  • pół łyżeczki sproszkowanego cynamonu
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki masła


Dodatkowo:

  • 350-400 g śliwek
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, nałożyć zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na pół, zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ustawić piekarnik na pieczenie góra/dół.

Ciasto rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki i wyłożyć nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odciąć, wyrównać brzegi i nakłuć widelcem. Wyłożyć folią aluminiową, docisnąć do ciasta i wysypać suszonym grochem lub kaszą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, następnie zdjąć folię z kaszą i dopiec jeszcze 5 minut. Przed nałożeniem masy ciasto ostudzić.

Krem pâtissière: Mleko zagotować z cynamonem, a następnie przecedzić. Osobno ubić żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną, a po uzyskaniu gładkiej masy dolać do niej powoli gorące mleko, cały czas ubijając. Dokładnie wymieszaną zawartość miski przelać do garnka i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając - najlepiej trzepaczką/rózgą, aż do zgęstnienia masy. Odstawić na bok i dodać masło, wymieszać dokładnie.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Na podpieczony, ostudzony kruchy spód nałożyć ostudzony krem pâtissière, a następnie śliwki, przekrojoną częścią do góry. Lekko docisnąć i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. W trakcie pieczenia krem rośnie do góry, a następnie trochę opada.

Smacznego!

tarta_ze_sliwkami

15:16, kardamonek
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 03 października 2011
Muffiny bananowo-cynamonowe

bananowo_cynamonowe

Chodziły za mną już od dawna te oto muffiny bananowe. Okazja do pieczenia wreszcie pojawiła się w niedzielę (jedyny w miarę możliwości luźny dzień w moim tygodniowym planie zajęć). Do bananów dołączył aromatyczny cynamon i tak oto powstały te malutkie, ale jakże pyszne cudeńka. Są niesamowicie wilgotne i przesiąknięte smakiem żółtych owoców, a cynamon sprawia, że nie robią się przy tym mdłe. Połączenie idealne..?

Składniki:

  • 350g mąki pszennej
  • 150g brązowego cukru
  • 100g masła
  • 200ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 torebka cukru cynamonowego
  • szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie suche składniki (mąka, cukry, proszek, sól) mieszamy w misce. Masło roztapiamy i pozostawiamy do ostudzenia. Jajka lekko ubijamy, mieszamy z mlekiem i masłem. Łączymy masę jajeczną z suchymi składnikami. Następnie dodajemy obrane i zmiażdżone widelcem (lub blenderem) banany. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami - do około 3/4 wysokości. Pieczemy przez ok. 25 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 200 stopni.

(z podanych proporcji wyszło mi aż 20 muffinek).

Smacznego!

 

p.s. z uwagi na mój dość napięty rozkład zajęć, na który prócz zajęć szkolnych składa się cała mnogość fakultetów i korepetycji, zaległości spowodowane wrześniowym wyjazdem do Włoch oraz kurs prawa jazdy - na czas bliżej nieokreślony, zmuszona jestem znów porzucić bloga. Zwyczajnie nie mam czasu gotować :c

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery