RSS
piątek, 28 września 2012
Muffiny malinowe z bezową czapeczką

muffiny z bezową czapeczką

Ogólnie rzecz ujmując - jestem w żałobie. Mój stary laptop poszedł wreszcie w rozsypkę, zabierając ze sobą setki przepisów, które od ponad roku skrzętnie zapisywałam w zakładkach, a także tysiące zdjęć i kilka notek, które czekały grzecznie na publiikację. To - plus czas poświęcony na organizowanie nowego komputera - zaowocowało kolejną długą przerwą w moim i tak nieregularnym blogowaniu. Nowy laptop się zacina, zjada literki przy pisaniu i nie chce dodawać zdjęć, ale jak wiadomo, darowanemu koniu w zęby się nie zagląda. Dlatego koniec marudzenia i przejdźmy do tematu - kolejnych muffinek.

Te śliczności to delikatna wariacja na temat tego przepisu. Chodziły za mną od długiego czasu. Na agrest nie miałam w tym roku co liczyć, bo mój wsadzony tej wiosny krzaczek zacznie (tak sądzę) owocować w następnym sezonie. Tak więc wyczekiwany agrest zastąpiły maliny, które tego lata są tematem przewodnim mojego pieczenia. Wyszło pysznie. Słodko, ale bez przesady, chrupiąco dzięki bezie i kwaskowato dzięki malinom. Szczerze polecam, bo pracy wymagają niewiele, a robią ogromne wrażenie na gościach!

Muffiny malinowe z bezową czapeczką:

Składniki na 12 babeczek:

  •  125 g masła lub margaryny
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko.
  • 120 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 36 sztuk malin (po trzy na babeczkę)

Na bezę:

  • 2 białka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki, z których przygotowujemy babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec ucierania dodać cukier i nadal ucierać. Wbić jajko i ucierać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.

Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Między papilotki podzielić równo ciasto (ciasta będzie dość mało, ale tak ma być - mocno rośnie!). Na ciasto układać maliny, po 3 sztuki na każdą muffinkę.

Białka ubić do sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, nadal ubijając. Dodać sok z cytryny, skrobię i ubić.

Pianę bezową wyłożyć bezpośrednio na ciasto, rozdzielając pomiędzy muffinki. Bezę wkładamy do środka papilotki - ciasto rosnąc 'wypchnie' bezę na górę.

Piec w temperaturze 160ºc przez około 30 minut, lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.

muffiny z bezową czapeczką

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery