RSS
czwartek, 08 września 2011
Chocolate Cheesecake

czekoladowy_sernik_nigelli

Tak pyszny (i kaloryczny!), że powinien być objęty cenzurą. Łączy w sobie to co najlepsze, czyli sernik i czekoladę. Połączenie równie królewskie co truskawki i szampan! Piekłam, go już drugi raz, bo z pierwszego zostały okruszki nim zdołałam złapać za aparat. Chyba nie potrzeba lepszej rekomendacji?

Przepis cytuję za tym blogiem (autorką jest oczywiście Nigella Lawson).

Składniki:

Baza sernika:

  • 1 1/3 filiżanki pokruszonych ciastek pełnoziarnistych
  • 55g kostki masła
  • 1 łyżeczka kakao


Nadzienie:

  • ok. 170g gorzkiej lub półsłodkiej czekolady, drobno posiekanej
  • 2 1/2 kubka kremowego serka
  • 3/4 filiżanki cukru
  • 1 łyżeczka sproszkowanego custard (zastąpiłam budyniem waniliowym tak jak Dorotus)
  • 3 duże jajka
  • 3 duże żółtka z jajek
  • 2/3 filiżanki śmietany
  • 1/2 łyżeczki kakao, rozpuszczonego w 1 łyżce stołowej cieplej wody


Sos:

  • ok. 85g półsłodkiej czekolady, drobno siekanej
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki


Potrzebny sprzęt: tortownica (ok. 22cm średnicy)

Wykonanie:

Do bazy rozkruszyć ciastka, potem dodać masło i kakao. Składniki umieścić w tortownicy. Ugnieść masę na spodzie tortownicy, wstawić do lodówki na czas robienia nadzienia.
Rozpuścić czekoladę , w mikrofalówce lub kąpieli wodnej I odstawić do wystygnięcia.
Ubić serek, aby zmiękł potem dodać cukier i proszek custard, zmiksować jeszcze raz, aby się połączyły. Ubić jajka, a potem żółtka i śmietanę. W końcu dodać kakao (rozpuszczone w wodzie) i rozpuszczoną czekoladę i zmiksować na gładką masę.

Wyciągnij tortownice z lodówki i owiń folią spożywczą, a potem jeszcze raz folia aluminiową. To ochroni ciasto przed wodną kąpielą.
Umieścić tortownicę w brytfannie wlej nadzienie sernika. Wypełnić brytfannę ,dopiero co, ugotowaną wodą do połowy tortownicy i piec ok. 45min-1h. Góra sernika powinna być spieczona, ale spód powinien być jeszcze wilgotny.
Zdjąć folię I odstawić sernik do wystygnięcia. Włożyć do lodówki kiedy wystygnie i zostawić na noc. Wyciągnąć z lodówki chwilę przed podaniem.

Aby zrobić sos: Rozpuść czekoladę i śmietanę kremówkę. Kiedy czekolada prawie się rozpuści, zdejmij ją z gazu i rozmieszaj na gładki sos. Pozwól jej trochę ostygnąć i polej sernik.

sernik_czekoladowy

Spaghetti z tymiankiem i pietruszką

spaghetti

Przepis prosty i smaczny. Przygotowanie całego posiłku zajmuje 10-15 minut (i większość z tego czasu to oczekiwanie na makaron). Wymyślony kiedyś na poczekaniu, gdy nic na obiad nie przewidziano. O dziwo eksperyment zakończył się sukcesem i po kilku modyfikacjach, nadaje się chyba do publikacji.

 
Składniki: (na porcję dla dwóch osób)

  • pół szklanki śmietany kremówki
  • opakowanie (100g) dowolnego sera pleśniowego
  • dwie łyżki masła
  • łyżka suszonego tymianku
  • łyżka suszonej pietruszki


+ dowolny makaron.

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy. W czasie kiedy makaron wesoło pływa w garnku, w osobnym naczyniu roztapiamy masło, dodajemy pietruszkę i tymianek, i czekamy chwilę, by pozwolić na uwolnienie aromatu z suszonych ziół. Następnie wlewamy śmietanę kremówkę i podgrzewamy, mieszając od czasu do czasu. Kiedy śmietanka się zagotuje dodajemy do niej obrany ze skórki i pokrojony ser pleśniowy. Zmniejszamy ogień i mieszamy aż ser rozpuści się i połączy z resztą składników. Ugotowany makaron odcedzamy (ale nie przelewamy wodą! - to spłukuje sól i skrobię) i wrzucamy do sosu. Po wymieszaniu przekładamy na talerz i doprawiamy do smaku pieprzem.

Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty wystarczy dodać więcej śmietany i wymieszać aż nabierze gładkiej konsystencji.

Całość świetnie komponuje się też z dodatkiem brokuł, boczku lub szynki parmeńskiej - wedle upodobań.

Smacznego. 

Przepis bierze udział w akcji:

banerakcji

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery