RSS
niedziela, 28 lipca 2013
Muffiny z porzeczkami

muffiny_porzeczkowe

Na podstawie przepisu na muffinki z borówkami amerykańskimi z "Jak być domową boginią" Nigelli Lawson. 

Muffiny z porzeczkami:
12 sztuk 

  • 75 g niesolonego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 200 ml maślanki (albo po 100 ml jogurtu naturalnego i półtłustego mleka)
  • 1 duże jajko
  • 200 g czerwonych porzeczek

 

Masło topimy i odstawiamy na bok żeby ostygło. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Suche składniki mieszamy w misce, a w dzbanku z miarką miksujemy masło, maślankę i jajko. Płynne składniki wlewamy do suchych, mieszamy pobieżnie widelcem, na końcu dodajemy porzeczki (tu ograniczamy mieszanie do niezbędnego minimum, by nie rozgniatać niepotrzebnie owoców). Ciasto rozkładamy do papilotek i pieczemy przez około 20 minut, aż do zrumienienia. Po ostudzeniu dekorujemy cukrem pudrem.    

 

muffiny_porzeczkowe

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery