RSS
sobota, 16 czerwca 2012
Pancakes z jagodami

pancakes_z_jagodami

Jagodowych smaków ciąg dalszy. Dziś na śniadanie placuszki na jogurcie. Prawdziwa delicja, warta polecenia - zwłaszcza, że przygotowanie trwa góra 20 minut. Ja smażyłam je na moim ukochanym, żeliwnym grillu elektrycznym, który ma dwa rodzaje płyty; jedna z nich jest płaska, a więc cudownie nadaje się do przygotowywania takich pyszności. Smaży się praktycznie bez tłuszczu, a do tego szybko, bo na płycie mieści się aż 6 placuszków. Jeśli nie możecie z czegoś takiego skorzystać, postępujcie zgodnie z zaleceniem autorki przepisu i użyjcie patelni. Jestem pewna, że będzie równie pysznie.  

Jogurtowe pancakes z jagodami: 

  • szklanka mąki
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • dwa jajka
  • 3 duże łyżki masła
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Jajka utrzeć z cukrem i jogurtem do uzyskania jednolitej masy. Dodać stopione i ostudzone masło, skórkę cytrynową i cukier waniliowy. Do miski przesiać suche składniki (mąkę, sól i proszek do pieczenia) i wymieszać - nie mikserem! Dodać jagody i odstawić na chwilę żeby ciasto odpoczęło. W tym czasie rozgrzać płytę (patelnię) i wysmarować ją oliwą (masłem). Smażyć małe placuszki na złoty kolor, podawać z cukrem pudrem.  

pancakes_z_jagodami

Przepis bierze udział w akcji

piątek, 15 czerwca 2012
Muffiny z jagodami

muffiny_jagodowe

Pojawiły się pierwsze jagody. Za ceny koszmarne (20zł/litr) można je kupić w czasie trasy Poznań-Kraków, za co dzięki mojej mamie. A muffiny? Z tego przepisu co zawsze, odkrywczo nie będzie. Ale pyszne są tak, że brakuje mi słów. Znane pewnie każdemu, choć myślę, że warto do nich wracać - szczególnie w takie śliczne, słoneczne poranki jak dzisiejszy.

 Muffiny z jagodami:

  • 350g mąki pszennej
  • 150g cukru (w tym jeden cukier waniliowy)
  • 100g masła
  • 200ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

+ jagody, ile uznacie za stosowne.

Wszystkie suche składniki (mąka, cukier, proszek, sól) mieszamy w misce. Masło roztapiamy i pozostawiamy do ostudzenia. Jajka lekko ubijamy, mieszamy z mlekiem i masłem. Łączymy masę jajeczną z suchymi składnikami. Dodajemy jagody i mieszamy delikatnie, żeby nie pognieść owoców. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

muffiny_jagodowe

12:09, kardamonek
Link Dodaj komentarz »
Omlet biszkoptowy

omlet_biszkoptowy

Było różnie. Najpierw matura, dużo nauki, dużo gotowania i zajadanie stresu. Mało czasu na blogowanie, a nawet jak był czas to chęci brakowało. Stres, stres, stres. Po maturze przyszedł czas na ładowanie baterii. A potem przyszła waga i świadomość, że to jedzenie antystresowe dodało mi ładnych trzech kilogramów (żegnaj niedowago!). Więc uroiłam sobie odchudzanie. Ale nie można się zbyt długo oszukiwać. Jeśli kocha się jeść to dieta będzie katuszą. Na ścisłej wytrzymałam tydzień i nie zamierzam tego powtarzać. Ale nabrałam trochę zdrowych nawyków i będę się ich trzymać. Ale dość o tym! Grunt, że wróciłam do kuchni. Okropnie za tym tęskniłam.

Na początek przepis na omlet biszkoptowy, którego nauczył mnie wujek. 

Omlet biszkoptowy:

  • dwa jajka 
  • dwie łyżki mąki
  • dwie łyżki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Ogólna zasada brzmi - jedna łyżka cukru i jedna mąki, na jedno jajko. 

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, ubijać jeszcze przez chwilę, a potem delikatnie wmieszać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia (nie radzę używać do tego miksera, bo piana opada). Smażyć na maśle lub oleju, na małym ogniu i bardzo uważać, bo szybciutko się palą na zbyt ciepłej patelni. Podawać wedle uznania z owocami, cukrem pudem lub czekoladą.

 

Przepis bierze udział w akcji:

11:27, kardamonek
Link Komentarze (1) »
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery