RSS
czwartek, 30 czerwca 2011
Muffiny inaczej

feta_pomidory

Och... dlaczego pogoda musi być taka paskudna? Niby są wakacje, a ja cały dzień siedzę w domu, bo co chwilę pada (jak na złość, gdy piszę te słowa znów deszcz tłucze mi się w parapet). Jedynym sposobem na ukojenie nerwów jest dla mnie wyszukiwanie nowych przepisów i późniejsze ich urzeczywistnianie. Nie zwlekając więc przejdę do muffinek.

Już od pewnego czasu planowałam muffiny wytrawne. Kilka dni temu utrafiła się wreszcie odpowiednia okaazja - grill u sąsidki. Z pustymi rękami nie miałam zamiaru iść więc postanowiłam coś upiec. Połączenie fety i suszonych pomidorów kilkakrotnie przemykało się już na wielu blogach więc postanowiłam wypróbować tę recepturę. W biegu nawet nie zdążyłam ich spróbować... Ale goście chwalili sobie mój wypiek i nawet dopytywali się czy jest coś jeszcze (co - nie przeczę - wprawiło mnie w ogromny samozachwyt).

Przepis to mój osobisty miks kilku znalezionych w internecie więc może jeszcze wymagać dopracowania.

Składniki:

  • 350g mąki pszennej
  • 250ml mleka
  • 100ml oliwy (u mnie połowa to oliwa z zalewy z suszonych pomidorów) 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 50g suszonych pomidorów
  • pół opakowania sera feta
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku (lub wyciśnięty ząbek świeżego)
  • 1 łyżeczka suszonej bazyli
  • ½ łyżeczki pieprzu


Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Suche składniki (razem z przyprawami) mieszamy misce. Zalewamy masą jajeczną (jajko, oliwa i mleko) i mieszamy niedbale do połączenia się składników. Pokrojone w wąskie paski pomidory i fetę - również w kawałkach - wrzucamy do miski z ciastem i mieszamy. Wykładamy formę do muffinek papilotkami i napełniamy do ¾ wysokości. Pieczemy aż się zezłocą, a patyczek wbity w babeczkę pozostanie suchy. 

Smacznego!

15:38, kardamonek
Link Komentarze (2) »
wtorek, 28 czerwca 2011
Czekoladowa pavlova

beza

Znalazłam przepis na Durszlaku i przygotowałam następnego dnia rano, bo pavlova chodziła za mną od pewnego czasu. Beza wyszła przepyszna choć brakowało mi składników, które podawała w oryginalnym przepisie Hermina (niestety - dostanie u mnie mascarpone graniczy z cudem). Mocno czekoladowy spód, świetnie komponuje się z bitą śmietaną i jagodami. Zresztą... spróbujcie sami!

(Przepis cytuję za autorką)

Składniki:

Beza:
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 25 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady

Dodatkowo:
  • szklanka śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu śmietankowego
  • 250 g jagód

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Białka ubijamy na puszystą pianę na dużych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo po 2 łyżki cukru pudru. Miksoujemy aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, kakao oraz czekoladę i jeszcze krótko miksujemy. Na dużej blasze rozłkładamy papier do pieczenia. Rysujemy na nim okrąg i rozkładmy pianę. Pieczemy 45-60 minut.
W międzyczasie mocno schłodzoną śmietankę (dobrze jest potrzymać ją wcześniej w zamrażalniku) ubijamy razem z cukrem i aromatem.
Wystudzoną bezę delikatnie przekładamy na paterę. Wykładamy na nią bitą śmietanę, a na wierzchu układamy owoce.
Smacznego!

poniedziałek, 27 czerwca 2011
Biszkopt z truskawkami

biszkopt_kawałek

Jeśli wierzyć autorce, jest to przepis uniwersalny. Dodaje się do niego dowolne owoce sezonowe, a i tak wychodzi pysznie. Czy to prawda, nie wiem, bo póki co na naszym stole zagościł tylko ten z truskawkami - inne trzeba będzie wypróbować w najbliższym czasie. Bez bicia przyznaję się, że to nie ja go upiekłam, ale babcia. Nie pomagałam, bo lepiej jak nie wchodzimy sobie w drogę w kuchni. Ale przecież ciasto nie jest temu winne, prawda? Szkoda go nie pokazać :)

Przepis pochodzi nr. 16 "Nowej Kuchni Polskiej" (zbioru zeszytów wydawanego kiedyś przez Gazetę Wyborczą).

 

Składniki: 

  • 200g masła
  • 160g cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500g truskawek

Wykonanie:

Ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, kolejno wbijamy jajka. Do gładkiej masy przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Gdy składniki się połączą, przekładamy ciasto do natłuszczonej kwadratowej formy o boku 20 cm. Posypujemy oczyszczonymi truskawkami (wcześniej obtoczonymi w mące - to zapobiegnie opadaniu na dno ciasta). Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 45 minut. Ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! 

 

biszkopt

niedziela, 26 czerwca 2011
Tarta czereśniowo-malinowa

 owoce


Składniki: 

Ciasto:
  • 1  szklanka mąki krupczatki
  • 1/4 kostki masła
  • ¼  szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:
  • 2 garście czereśni
  • 2 garście malin
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Masło mieszamy z mąką, cukrem pudrem, jajkiem i solą. Ciasto zagniatamy z dwiema łyżkami wody mineralnej, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do schłodzenia (standardowo - pół godziny w lodówce). W tym czasie myjemy i usuwamy pestki z czereśni. W misce mieszamy je z z malinami, cukrem, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną.
Schłodzonym ciastem wykładamy fotmę do tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach do uzyskania bladozłocistej barwy. Następnie układamy owoce na spodzie i znów zapiekamy aż zmiękną i puszczą trochę soku. Dekorujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Tarta


wtorek, 21 czerwca 2011
Muffiny owocowe

kolaz

Dziś rano zrobiłyśmy nalot na pobliski warzywniak. Naszym łupem padły owoce sezonowe. Czereśnie, maliny i truskawki. Te ostatnie były bardzo dojrzałe więc nie mogłam zwlekać z wykorzystaniem ich w kolejnym przepisie. Padło na muffiny, bo to przecież takie szybkie i proste. W ostatniej fazie przygotowań, do ciasta wpadły jeszcze dwie garście malin, które posłużą za urozmaicenie. Dla czereśni szykuję tartę - w ramach uczczenia jutrzejszego dnia.

Przepis oryginalny pochodzi stąd.

 

Składniki:

  • 350g mąki pszennej
  • 150g cukru 
  • 100g masła
  • 200ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • szklanka pokrojonych truskawek
  • dwie garście malin

Wykonanie:

Wszystkie suche składniki (mąka, cukier, proszek, sól) mieszamy w misce. Masło roztapiamy i pozostawiamy do ostudzenia. Jajka lekko ubijamy, mieszamy z mlekiem, aromatem i masłem. Łączymy masę jajeczną z suchymi składnikami. Dodajemy owoce i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami i pieczemy przez ok. 25 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 200 stopni. 

Bon appétit!

muffina

 
1 , 2
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery