RSS
niedziela, 29 maja 2011
Tarta z truskawkami

tarta

Wczoraj kupiłam truskawki - małe, poobijane i nadal nieprzyzwoicie drogie. Ale cieszyłam się jak dziecko, bo mogłam wypróbować dziś przepis na tartę, który znalazłam o tutaj. Okazał się strzałem w dziesiątkę! Z ciasta nie pozostały nawet okruszki. Jedyne co dodałam od siebie do przepisu to aromat waniliowy w kremie, resztę cytuję dokładnie za autorką.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki,
  • 150 g miękkiego masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • skórka z jednej cytryny,
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 ml mleka,
  • 80 g cukru (można dać więcej lub mniej wg uznania),
  • jajko,
  • 40 g mąki,
  • 100 g masła,
  • łyżeczka aromatu waniliowego


Przybranie

  • ok. 500 g truskawek pokrojonych wzdłuż na plasterki

Wykonanie:


Połączyć mąkę z cukrem i solą. Do zagłębienia w mące wbić jajko, dodać masło oraz skórkę z cytryny. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na ok. godzinę do lodówki.
Wypełnić natłuszczoną formę do tarty ciastem, nakłuć je widelcem. Wstawić do piekarnika do momentu zezłocenia na 180 stopni. Spód wystudzić.

Mleko należy zagotować z połową cukru. W osobne misce utrzeć jajka z resztą cukru i mąką. Połączyć z gorącym mlekiem ciągle mieszając. Masę znów zagotować stale mieszając, by krem zgęstniał. Odstawić z ognia, dodać masło, wymieszać.

Ciasto skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie rozsmarowujemy na nim letni krem i przybieramy truskawkami :) Pozostawiamy w temp. pokojowej, by tarta skruszała, a krem stężał.

Tagi: tarta
20:58, kardamonek
Link Komentarze (1) »
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery