RSS
poniedziałek, 14 listopada 2011
Zupa krem z brokułów

zupa

Obecne warunki oświetleniowe nie pozwalają mi w pełni oddać na zdjęciu urokliwego koloru tej zupy - tak to już jest, gdy słoneczko zachodzi nieprzyzwoicie wcześnie, czyli jeszcze przed kolacją. Ale wierzcie mi kolor był prześliczny! Iście wiosenny w tej ponurej, przed-zimowej atmosferze. Zupa natomiast w pełni spełnia zimowe wymagania - świetnie rozgrzewa. I smakuje doskonale.

Składniki:

  • 3/4 litra mocnego wywaru drobiowego/cielęcego
  • jeden średniej wielkości brokuł (ew. paczka mrożonych różyczek)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki bazylii i tymianku

+ śmietana; pieprz do smaku i ew. groszek ptysiowy, grzanki.

Wykonanie:

Brokuła płuczemy pod bieżącą wodą, dzielimy na mniejsze części i wrzucamy do bulionu. Dodajemy przetarty przez praskę ząbek czosnku i zioła. Gotujemy aż brokuły zmiękną i za pomocą blendera - lub innego robota kuchennego, który jest w waszym posiadaniu - zmieniamy zupę w krem. Jeśli wyda wam się zbyt wodnista, można zagęścić ją za pomocą skrobi. Przelewamy do misek, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i ozdabiamy kleksem śmietany. 

Smacznego!

 

Zieloną zupę krem z brokułów dołączam do akcji Tęcza Smaków!

baner akcji

 

 

Tagi: brokuły zupy
20:04, kardamonek
Link Dodaj komentarz »
Drop scones

drop scones

 

Wspaniały przepis Dorotus, jeden z pierwszych, które znalazłam na jej blogu. Często do niego wracam, bo moja mama jest miłośniczką tych malutkich placuszków, które tak wybornie smakują z sokiem z czarnej porzeczki. Zdjęci pstrykałam na szybko, bo poganiały mnie pomruki głodnych domowników.

Cytuję za autorką.

Składniki na 10 - 12 placków:

  • 110 g mąki pszennej
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 25 g drobnego cukru
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 150 ml mleka

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto powinno być odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. Smażyć nieduże placuszki na lekko naoliwionej patelni, na średnim ogniu, aż na powierzchni placka pokażą się pęcherzyki powietrza. Przewrócić i smażyć do złotego koloru.

Podawać ciepłe z sokiem, syropem klonowym, czekoladą - jak kto woli.

Smacznego!

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery