RSS
poniedziałek, 06 lutego 2012
Sernikobrownie z wiśniami

Nie wiem czy może być coś smaczniejszego. Połączenie ciężkiego, intensywnie czekoladowego brownie z aksamitnie kremowym, waniliowym sernikiem. A to wszystko przyozdobione kwaskowatym akcentem rubinowych wiśni. Ten smak potrafi zawrócić w głowie! Może zechcecie upiec ten przysmak dla kogoś wyjątkowgo?

Zaczerpnięte stąd

Składniki:

Masa serowa:

  • 500g kremowego twarożku
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 150g cukru

Masa czekoladowa:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 250g cukru
  • 3 jajka
  • 100 g mąki

+ 200 g drylowanych wiśni lub malin (mogą być mrożone)

Wykonanie:

Piekarnik nastawić na temp. 170 stopni.

Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie ostudzić. Masło i 250 g cukru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Dodać mąkę. 3/4 mikstury wlać do wyłożonej papierem blaszki.

Masa serowa: Utrzeć ser z cukrem, jajkami i cukrem waniliowy. Masa powina mieć gładką konsystencję. Wylać masę serową na masę czekoladową.
Na wierzch wyłożyć resztę masy czekoladowej i ułożyć owoce.
Piec 60 minut. Studzić w ciepłym, ale otwartym piekarniku.

 Smacznego!

 

niedziela, 05 lutego 2012
Muffinki cytrynowo-wiśniowe

babeczki_cytrynowe

Jakiś czas temu kupiłam wreszcie książkę Nigelli ("Jak być domową boginią"). Do zakupu zachęciło mnie to co kiedyś przeczytałam na jakimś blogu - że ta książka to nie jest zwykła książka z przepisami, a raczej biblia, którą każda pani domu powinna mieć. I wiecie co - chyba nawet się z tym zgadzam. I powoli odhaczam przepisy. Jeden po drugim. 

Najpierw muffiny, bo od nich najłatwiej się zaczyna. Nie miałam niestety malin, ale zastąpiłam je wiśniami, z całkiem pozytywnym skutkiem.

Cytuję za Nigellą.

Składniki:

  • 60g masła
  • 200g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • sok i drobno posiekana (starta) skórka z 1 cytryny
  • około 120 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 150g malin (wiśni)

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Stop masło i odstaw, żeby ostygło. W dość dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól i skórkę z cytryny. Wlej sok z cytryny do dzbanka z miarką i dopełnij mlekiem do 200 ml (mleko się zetnie, ale to dobrze), a następnie dodaj jajko oraz dodaj stopione masło i wszystko zmiksuj. Wlej płyn do miski z sypkimi składnikami i krótko przemieszaj; składniki powinny się ledwie połączyć. Delikatnie wmieszaj maliny (wiśnie), nałóż grudkowate ciasto do papilotek i piecz przez 25 minut. Po upieczeniu babeczki powinny być sprężyste na wierzchu. Zostaw je na 5 minut na blasze, żeby przestygły, a następnie przełóż na metalową kratkę jeszcze na 10-15 minut. 

Smacznego!

babeczki_cytrynowe

19:57, kardamonek
Link Komentarze (2) »
sobota, 04 lutego 2012
Sernik o smaku krówek

Sernik_z_krówek

Przepyszny - aksamitnie kremowy i mimo krówek, niezbyt słodki. Robi się błyskawicznie i w tym samym tempie znika. Warto poświęcić mu chwilę uwagi!

Inspiracja tutaj.

Składniki:

Spód:

  • 200g ciasteczek digestive
  • 75g masła

Masa serowa:

  • 750g twarożku kremowego
  • 5 jajek
  • 110g cukru
  • 250ml śmietany kremówki
  • 350g krówek
  • odrobina aromatu śmietankowego

Wykonanie:

Ciastka pokruszyć i wymieszać z masłem - całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Ciasteczkowy "piasek" wykładamy na dno tortownicy (średnica 27 centymetrów) i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy.

Krówki roztapiamy na niewielkim ogniu z 50ml śmietany i odstawiamy do wystudzenia. Ser ucieramy z cukrem aż zrobi się kremowy, a potem wbijamy po jednym jajku. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy śmietankę, wedle uznania dodajemy kilka kropel aromatu. Następnie należy ostrożnie wmieszać do masy serowej, ostudzone krówki aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Masę sernikową wylewamy na spód z ciasteczek. Pieczemy przez ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku. Sernik najlepiej schłodzić przez noc zanim go podamy. 

(Przypominam, że wszystkie składniki użyte do przygotowania masy powinny mieć temperaturę pokojową!)

Smacznego! :) 

21:15, kardamonek
Link Komentarze (2) »
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery