RSS
piątek, 31 stycznia 2014
Muffiny z bananami i masłem orzechowym

 

muffiny z masłem orzechowym i bananami

Przepis stąd.

Muffiny z bananami i masłem orzechowym:
ok. 24 sztuki

  •  275 g mąki pszennej
  • 50 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 75 g brązowego cukru
  • 2 banany
  • 115 g masła orzechowego (z kawałkami orzeszków)
  • 50 g stopionego masła
  • 250 ml mleka

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. W większej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane i proszek do pieczenia. W drugiej misce rozbijamy jajka, dodajemy cukier, rozgniecione banany, masło orzechowe i roztopione (ostudzone!) masło. Dolewamy mleko i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy - byle nie za długo. Ciasto nakładamy do przygotowanych foremek, pieczemy ok. 18-25 minut (babeczki powinny być sprężyste, naciśnięte lekko palcem na wierzchu powinny wracać do pierwotnego kształtu). Studzimy w otwartym piekarniku. 

środa, 15 stycznia 2014
Maślane ciasto z gruszkami

gruszki

O miłości wiemy niewiele. Z miłością jest jak z gruszką. Gruszka jest słodka i ma kształt. Spróbuj zdefiniować kształt gruszki. - A. Sapkowski 

Gruszki to jedne z moich ulubionych owoców. Lubię ich nietypową fakturę i słodki smak. Zawsze kupuje je na węch - pewnie wyglądam strasznie śmiesznie stojąc w sklepie i wąchając owoce zanim wrzucę je do koszyka. Jak powinna pachnieć dobra gruszka? Trudno to opisać. Dla mnie dobra gruszka pachnie jak lato. Jak sok spływający po dziecięcej brodzie. Może nawet jak miłość? Kiedy spróbujecie powąchać gruszkę, będziecie wiedzieć czy jest odpowiednia.
Najpierw były gruszki, dopiero potem ciasto. Szukałam odpowiedniego przepisu i wreszcie zdecydowałam się na ten właśnie. Byłam odrobinę sceptyczna, bo ciasta ucierane nie należą do gatunku moich ulubionych. Ale to ciasto jest nad wyraz smaczne i moim zdaniem z dnia na dzień tylko zyskuje na smaku.
Niestety zabrakło mi kardamonu (czyż to nie ironia?) dlatego zastąpiłam go cynamonem. Całkiem nieźle spełnił swoje zadanie.
Cytuję mniej lub bardziej dokładnie za autorką.  

 

Maślane ciasto z gruszkami:
Tortownica o średnicy 24 cm

  •  180 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 jajka
  • 220 g mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml płynnej śmietany (dałam 36%)
  • 4 małe gruszki o wadze ok 700 g

 

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy. 

Masło i cukier ucieramy, do konsystencji kremu. Dodajemy ekstrakt waniliowy, skórkę otartą z cytryny, cynamon i gałkę muszkatołową. Wbijamy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a potem śmietankę i ubijamy, aż masa będzie gładka. Przekładamy do tortownicy i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Kiedy ciasto się piecze obieramy gruszki. Kroimy na ćwiartki (bądź ósemki, jak ja to zrobiłam) i usuwamy z nich gniazdka nasienne. Kawałki owoców układamy na podpieczonym cieście i posypujemy cukrem. Pieczemy przez kolejne 45 minut do suchego patyczka. 

 

Maślane ciasto z gruszkami

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery