RSS
piątek, 25 stycznia 2013
Imbirki

ciasteczka imbirowe

Dom prawie pusty - to i piec nie ma dla kogo. A nawet jakby było, to czasu wolnego mam ostatnio jak na lekarstwo! Właśnie zaczynam sesję, która do najłatwiejszych nie będzie należeć. Ale krótką chwilę na przygotowanie ciasteczek musiałam znaleźć. Zwłaszcza, że kuchnia ma na mnie zawsze wpływ iście terapeutyczny i najlepiej zwalcza przedegzaminacyjny stres. A przygotowywanie tych ciasteczek imbirowych to czysta przyjemność. Zwłaszcza wycinanie - ja wycięłam jeżyki, bo mam ostatnio na ich punkcie kompletnego świra! Moja koleżanka hoduje jeża pigmejskiego, który swoim pyszczkiem skradł moje serce. No więc musiały być jeże. Dodam jeszcze, że ciasteczka znacznie lepiej smakują jak odleżą dzień czy dwa - wiem, że to może być trudne, ale warto im dać ten czas, a później do woli maczać je w kubku z herbatą i liczyć granice ciągów!

Przepis, który cytuję bez zmian pochodzi stąd.

 

Ciasteczka imbirowe:

  • 80 g miękkiego masła
  • 60 g miodu
  • 80 g cukru
  • 60 ml śmietany kremówki
  • 2/3 łyżeczki imbiru
  • szczypta cynamonu
  • 300 g mąki
  • płaska łyżeczka sody

 

Mąkę wymieszać z imbirem, cynamonem i sodą. Masło utrzeć z cukrem i miodem. Stopniowo dodawać śmietanę na zmianę z suchymi składnikami. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić (przez ok. 1-2 godziny). Ciasto rozwałkować, wyciąć ciasteczka. Przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 8-12 min. (w zależności od wielkości i grubości ciastek).

 

ciasteczka imbirowe

 

niedziela, 20 stycznia 2013
Bananowe blondies z karmelem

blondie_bananowe

To póki co ostatni przepis bananowy, no bo ileż można? Ciasto mimo mocno ograniczonej ilości cukru i tak jest niesamowicie słodkie. Następnym razem dam najwyżej 100g cukru, a może nawet całkiem z niego zrezygnuję? Czekolada jednak robi swoje, a banany też należą do raczej słodkich owoców. Twórcą przepisu musiał być Amerykanin, tylko oni są w stanie bez uszczerbku na stanie kubków smakowych zajadać się takimi słodkościami.
Mimo wszystko zachęcam do upieczenia tego ciasta, bo jest pyszne w towarzystwie gorzkiej kawy! ;)
Oryginał stąd.

 Bananowe blondies z karmelem:

  • 200g cukru 
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 100g masła
  • 200g białej czekolady
  • 1 duże jajko
  • 2 przejrzałe banany, posiekane lub rozgniecione widelcem
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 225g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

75g cukru umieść w rondelku o grubym dnie razem z wodą, doprowadź do wrzenia, po czym, nie mieszając, gotuj na małym ogniu, aż cukier skameralizuje się. Zdejmij z ognia, do i od razu wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę karmelową równomiernie rozprowadź na blasze, odstaw do ostygnięcia, a następnie posiekaj.
Kwadratową formę do pieczenia natłuść i wyłóż pergaminem. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni (lub 170 stopni z termoobiegiem).
Białą czekoladę i masło umieść w rondelku, po czym rozpuść na małym ogniu, ciągle mieszając. Przełóż do miski, dodaj pozostały cukier (ja dodałam tylko 150g, a i tak ciasto było bardzo słodkie), następnie wmiksuj jajko, banany oraz ekstrakt waniliowy. Całość utrzyj na gładką masę. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Na końcu dodaj posiekany karmel.
Ciasto przełóż do przygotowanej formy i piecz przez 35-40 minut. Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostudzenia zanim pokroisz na kwadraty.

blondiee

 

Przepis bierze udział w akcji:

piątek, 18 stycznia 2013
Malutkie muffinki bananowo-orzechowe

mini

Walki z moim orzechowym uprzedzeniem ciąg dalszy. Dziś proponuję wam absolutnie urocze muffinki, które skradły moje serce. Są malutkie, takie na jeden kęs, a posmarowane Nutellą robią się nieprzyzwoicie smaczne. Znalazłam je w czasie przeglądania wszystkich możliwych przepisów bananowych na Durszlaku. Mama kupiła masę bananów i muszę je dobrze spożytkować! 
Inspiracja tutaj.

Malutkie muffinki bananowo-orzechowe:

  • 150g mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 50g masła lub margaryny,
  • 150g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 3 średniej wielkości banany (rozgniecione na miazgę),
  • 50g posiekanych orzechów (włoskich, pekan lub laskowych do wyboru),
  • 1 serek waniliowy (160g)

 

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia. Masło z cukrem ucieramy na jasny krem. Wbijamy jajko, dodajemy serek waniliowy i dalej ucieramy. Dorzucamy rozgniecione banany i mieszamy do uzyskania gładkiego  ciasta. Do miski wsypujemy też posiekane orzechy. Cały czas mieszając dosypujemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia. jeśli ciasto wydaje się wam zbyt gęste można dodać do niego odrobinę mleka.
Ciasto nakładamy do foremek, pieczemy 20-25 minut. Wyjmujemy z piekarnika, gdy się zezłocą. Zostawiamy w foremkach do ostygnięcia na około 10 minut. Następnie wyjmujemy z foremek i po odczekaniu 20 minut możemy delektować się ich pysznym bananowo-orzechowym smakiem.

mini2

mini3

Przepis bierze udział w akcji:

środa, 16 stycznia 2013
Placuszki pomarańczowe z kardamonem

pomarańczowo-kardamonowe

Ostatnio mam jakąś obsesję na punkcie pancaków i innych śniadaniowych placuszków. Nic innego nie uświadczy się teraz w mojej kuchni. Nie wiem czy to kwestia nagle odkrytej miłości do śniadań, niewielkiego zróżnicowania zawartości mojej lodówki czy faktu, że często mam wolne poranki. Faktem jest, że kolejne placki pojawiają się na blogu i chwilowo wskakują na miejsce mojego śniadaniowego numeru jeden. Są cudownie puszyste, mięciutkie i tak smaczne, że dwa ostatnie zjadłam na zimno (a zwykle tego nie robię).
Znalezione i zapożyczone stąd. Z moimi lekkimi modyfikacjami.

 Placuszki pomarańczowe z kardamonem:

  • 2 jajka
  • 150g kwaśnej śmietany (w oryginale jogurt)
  • 100g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżka mleka
  • dwie torebki (owoce?) kardamonu

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać ze śmietaną, sokiem pomarańczowym i mlekiem. Z owoców kardamonu wydobyć nasionka i rozbić je w moździerzu na drobny pył. Kardamon razem z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem dodać do śmietanowo-pomarańczowej masy. Białka ubić z odrobiną soli i ostrożnie wmieszać do reszty ciasta. Smażyć na złoto małe placuszki (z łyżki ciasta) na oleju roślinnym. Podawać z cukrem pudrem. 

poniedziałek, 14 stycznia 2013
Czekoladowe pancakes na walentynki

pankejki

Czuję lekki posmak hipokryzji w tytule tego posta. Całe życie byłam wielką przeciwniczką walentynek, nie świętowałam ich, nie robiłam nic z tej okazji i chyba nie chcę tego zmieniać. Dziś jest 14 stycznia, równiutki miesiąc do dnia zakochanych i wychodzi na to, że jednak zrobię malutki wyjątek od swojej reguły. Pozostaje nadzieja, że ktoś wykorzysta ten pomysł w dzień inny niż walentynki.     

Czekoladowe pancakes:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duży cukier wanilinowy (30g)
  • 1 czubata łyżka dobrego kakao

+ olej do smażenia, cukier puder do oprószenia, maliny lub inne owoce wedle uznania.

 

Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce. Dodajemy mleko, jajko oraz roztopione i przestudzone masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Powinna być gładka i raczej gęsta (zbyt rzadkie ciasto wypłynie nam z foremki). Na patelni rozgrzewamy olej i skręcamy palnik do minimum. Placuszki robi się bardzo łatwo, ale trzeba uważać żeby nie poparzyć palców, zwłaszcza jeśli nie macie specjalnej foremki do smażenia na patelni. Ja użyłam najzwyklejszej wykrawaczki w kształcie dużego serca. Kładziemy taką na patelni i łyżką nakładamy 1-2 łyżki ciasta. Na wierzchu można ułożyć kilka malin lub innych owoców. Kiedy na powierzchnia placuszka pojawią się bąbelki powietrza, ściągamy foremkę (ostrożnie! to tutaj właśnie można poparzyć palce!) i delikatnie przewracamy na drugą stronę. Smażymy jeszcze przez chwilę aż uzyskamy pewność, że ciasto nie jest surowe w środku. Podajemy ciepłe z dowolnymi dodatkami - jak dla mnie najlepiej sprawdza się cukier puder, bo placki nie są zbyt słodkie.

pankejki   

  

 
1 , 2
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery