RSS
sobota, 02 sierpnia 2014
Przeprowadzka i babeczki z jeżynami

przeprowadzka

Po ponad trzech latach (mniej lub bardziej regularnego) funkcjonowania, moja wirtualna Kuchnia przechodzi w stan spoczynku. Dużo się przez te lata nauczyłam i bardzo przywiązałam do swojego miejsca w sieci. Trochę smutno zostawić to wszystko, ale nie mogę ukrywać, że zmieniło się moje życie i zmieniłam się ja. Uznałam, że przyszedł czas na nowy początek. Nowa domena, nowe pomysły i nowe plany. Wciąż i niezmiennie mnóstwo dobrego jedzenia i całkiem zadowalających - moim zdaniem - zdjęć.

Od teraz można mnie znaleźć Za piecem. Przeniosłam tam zdecydowaną większość wpisów z Kardamonkowej Kuchni, ale nie znaczy to, że tego bloga będę usuwać (na to nigdy bym się nie zdobyła!). Kuchnia zostaje tam gdzie jest, jako pamiątka i dowód na to jak długą drogę przeszłam od swoich kulinarnych początków.

A już jutro Za piecem znajdziecie przepis na babeczki z jeżynami i bezą! Mam nadzieje, że wam zasmakują.

Do zobaczenia!

    

14:58, kardamonek
Link Komentarze (4) »
środa, 23 lipca 2014
Proste ciasto ze skarbami lata - brzoskwinie i jeżyny

ciasto z owocami sezonowymi

Przechodziłam obok małego warzywniaka i te brzoskwinie niemal się do mnie uśmiechały. Śliczne, choć drobne i nie całkiem jeszcze dojrzałe. Ale nasze, krajowe. Nie mogłam się im oprzeć i postanowiłam upiec brzoskwiniowe ciasto. W domu czekała na mnie jednak niespodzianka w postaci pełnej kobiałki jeżyn - krzaczki za domem obsypały się granatowo-czarnymi skarbami! W ten sposób ciasto zyskało dodatkowy składnik. I wyszło mu to na dobre. Przepis błyskawiczny w przygotowaniu, banalnie wręcz prosty. Trzeba korzystać póki lato w pełni.    
Znalezione tutaj.

Ciasto z owocami sezonowymi:
tortownica 21 cm

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 ml oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią 

+ 5-6 ładnych brzoskwiń, szklanka jeżyn (lub inne owoce sezonowe/mrożone)
+ cukier puder do posypania
+ kwaśna śmietana z cukrem waniliowym do podania

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier (zwykły oraz waniliowy) i ubijamy. Wlewamy olej, mieszamy krótko i wsypujemy oba rodzaje mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników, wlewamy ciasto do tortownicy. Na wierzch wysypujemy jeżyny, wciskamy pokrojone w ćwiartki brzoskwinie. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50-60 minut, do suchego patyczka. Ciasto studzimy, posypujemy cukrem pudrem i serwujemy np. z osłodzoną śmietaną i świeżymi owocami.

ciasto z owocami    

 

 

poniedziałek, 21 lipca 2014
Tort czekoladowo-jagodowy

tort jagodowy

Powiedzenie mówi: "Kiedy życie daje Ci cytryny, zrób z nich lemoniadę". Mi życie dało jagody, gdy potrzebowałam malin i taki jest tego finał. Tort czekoladowo-jagodowy, zrobiony na bazie tego przepisu, który już się na blogu pojawił. Oryginał znajdziecie tutaj, jak zawsze od niezastąpionej Doroty z Moich Wypieków. Cytat bardzo dosłowny z moimi minimalnymi poprawkami. Ciasto przeszło testy konsumenckie i spotkało się z aprobatą wszystkich gości. No i ogromny plus - jest fioletowe. Mam straszną słabość do tego koloru.   

Tort czekoladowo-jagodowy:

Ciasto czekoladowe:

  •  4 duże jajka
  • 200 ml mleka
  • 170 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Frużelina jagodowa:

  • 500 g jagód, świeżych lub mrożonych
  • 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody

Krem jagodowy:

  • 500 g serka mascarpone (2 opakowania), schłodzonego
  • frużelina jagodowa (całość)

+ 200 g borówek amerykańskich do dekoracji

 

Ciasto:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W naczyniu roztrzepać lekko jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii - wymieszać do połączenia. Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera). Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Ciasto urośnie z wybrzuszeniem. Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 części.

Frużelina jagodowa:

W małym garnuszku wymieszać jagody z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Połowę przetrzeć przez sitko, połączyć z resztą sosu. Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owocowego sosu (może być gorący), uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw ją rozrobić z odrobiną sosu z owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

Krem jagodowy:

Mascarpone i frużelinę umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę. 

Wykonanie:

Pierwszy blat ułożyć na paterze. Posmarować 1/3 kremu jagodowego. Przykryć drugim blatem, następnie połową pozostałego kremu. Przykryć ostatnim czekoladowym blatem. Boki tortu posmarować pozostałym kremem, oprószyć czekoladowymi okruszkami, przyciskając je do tortu i robiąc mały rant na wierzchu tortu. Schłodzić. Udekorować borówkami amerykańskimi.

tort czekoladowo-jagodowy

 

Słodkie jagodowe lato

10:08, kardamonek
Link Komentarze (5) »
wtorek, 15 lipca 2014
Urodzinowe śniadanie

tort z pancakes

Wpis trochę urodzinowy, trochę śniadaniowy. Bo raz na rok można sobie dogodzić tortem na początek dnia. Takim pysznym, bananowym tortem z dużą ilością Nutelli i obowiązkową świeczką na samym czubku. Dawno nie jadałam takich dobrych placuszków śniadaniowych - mięciutkich i wilgotnych; z wyraźnie wyczuwalnym smakiem bananów. Z przepisu wychodzi porcja dla jednego urodzinowego (lub nie) łasucha.   

Placuszki bananowe:
ok.10-12 sztuk

  • 1 dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka 
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki zarodków pszennych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

 + masło do smażenia i Nutella.

Banana obieramy i rozgniatamy widelcem. Wbijamy jajko i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy krótko do połączenia się składników. Ciasto ma raczej lejącą się konsystencję, ale nie należy się tym martwić (dla zasady pierwszego placuszka można upiec na próbę i odpowiednio zagęścić/rozrzedzić ciasto, bo wiadomo każdy ma inne łyżki, a i banany są różne). Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, łyżką nakładamy malutkie placuszki, które smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy natychmiast; póki ciepłe. Same lub w towarzystwie Nutelli. 

 

z góry

wtorek, 01 lipca 2014
Brownie bardzo orzechowe

brownie bardzo orzechowe

Pomysłów na wykorzystanie masła orzechowego mi ostatnio nie brakuje, bo i samego masła mam w lodówce sporo. Dziś propozycja na proste i szybkie w przygotowaniu ciasto.

Brownie bardzo orzechowe:
forma 22x22cm

  • 180 g masła orzechowego
  • 125 g miękkiego masła
  • 175 g brązowego cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 160 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tabliczka gorzkiej czekolady

 

Masło ucieramy z masłem orzechowym na puszystą masę. Dodajemy oba rodzaje cukru i jajka cały czas mieszając. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia dodajemy małymi partiami i wciąż mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Czekoladę roztapiamy i wlewamy do ciasta. Mieszamy niedbale tylko do połączenia składników. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem). Pieczemy przez oko 30-40 minut w temperaturze 170 stopni. Wyciągamy z piekarnika i ostawiamy do ostudzenia. Kroimy w kwadraty i podajemy.   

 

brownie

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 23
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery