Blog > Komentarze do wpisu
Tort czekoladowo-jagodowy

tort jagodowy

Powiedzenie mówi: "Kiedy życie daje Ci cytryny, zrób z nich lemoniadę". Mi życie dało jagody, gdy potrzebowałam malin i taki jest tego finał. Tort czekoladowo-jagodowy, zrobiony na bazie tego przepisu, który już się na blogu pojawił. Oryginał znajdziecie tutaj, jak zawsze od niezastąpionej Doroty z Moich Wypieków. Cytat bardzo dosłowny z moimi minimalnymi poprawkami. Ciasto przeszło testy konsumenckie i spotkało się z aprobatą wszystkich gości. No i ogromny plus - jest fioletowe. Mam straszną słabość do tego koloru.   

Tort czekoladowo-jagodowy:

Ciasto czekoladowe:

  •  4 duże jajka
  • 200 ml mleka
  • 170 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Frużelina jagodowa:

  • 500 g jagód, świeżych lub mrożonych
  • 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody

Krem jagodowy:

  • 500 g serka mascarpone (2 opakowania), schłodzonego
  • frużelina jagodowa (całość)

+ 200 g borówek amerykańskich do dekoracji

 

Ciasto:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W naczyniu roztrzepać lekko jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii - wymieszać do połączenia. Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera). Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Ciasto urośnie z wybrzuszeniem. Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 części.

Frużelina jagodowa:

W małym garnuszku wymieszać jagody z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Połowę przetrzeć przez sitko, połączyć z resztą sosu. Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owocowego sosu (może być gorący), uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw ją rozrobić z odrobiną sosu z owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

Krem jagodowy:

Mascarpone i frużelinę umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę. 

Wykonanie:

Pierwszy blat ułożyć na paterze. Posmarować 1/3 kremu jagodowego. Przykryć drugim blatem, następnie połową pozostałego kremu. Przykryć ostatnim czekoladowym blatem. Boki tortu posmarować pozostałym kremem, oprószyć czekoladowymi okruszkami, przyciskając je do tortu i robiąc mały rant na wierzchu tortu. Schłodzić. Udekorować borówkami amerykańskimi.

tort czekoladowo-jagodowy

 

Słodkie jagodowe lato

poniedziałek, 21 lipca 2014, kardamonek

Polecane wpisy

Komentarze
amaranthrose
2014/07/21 10:29:03
Fantastyczny tort. Piękne kolory, a smak na pewno obłędny:)
-
redhead93
2014/07/21 13:46:23
Piękne warstwy! Wpraszam się na kawałek :)
-
gin86
2014/07/21 17:10:23
Wygląda fenomenalnie, ten kolor jest po prostu obłędny! :)
-
patricia-bakes
2014/07/22 23:49:45
Przepiękny ma kolor! Bez wątpienia był wyśmienity! :)
Przepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
-
2014/10/07 14:13:09
Nie wiem gdzie ja teraz znajdę jagody, ale ten tort jest idealny na imprezę jaką robimy w www.roadamerican.pl/pl/patelnia-szefa-kuchni/ Suuuuuper :D
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery