Blog > Komentarze do wpisu
Masło orzechowe

gotowe masło

Domowe masło orzechowe jest genialnym rozwiązaniem dla tych, którzy jak ja popadli w dziwny rodzaj obsesji na punkcie tego smarowidła. Obecnie nie wyobrażam sobie życia bez słoika masła orzechowego w kuchni. Ba, czasem nawet zabieram go ze sobą w podróż jeśli jestem pewna, że tam gdzie jadę nie znajdę go w kuchennej szafce. Masło orzechowe zrobić można bardzo łatwo i szybko. Wszystko co jest do tego potrzebne to: blender, orzeszki i odrobina soli jeśli kupiliście niesolone. Easy-peasy!

Domowe masło orzechowe:
słoik o pojemności 350g

  • 365 g orzeszków ziemnych 

Jeśli orzeszki są "surowe", zaczynamy całą procedurę od uprażenia ich na suchej patelni lub w piekarniku tak by nabrały wyrazistego aromatu. Później takie wystudzone już orzeszki umieszczamy w malakserze i miksujemy na wysokich obrotach. Cała procedura powinna potrwać około 10-15 minut - po tym czasie orzeszki zmienią się w masło. W razie potrzeby dosalamy je do smaku (płaska łyżeczka soli u mnie, ale lepiej kierować się swoim smakiem). Jeśli po upływie tych 15 minut miksowania wasze orzeszki nadal będą "suche" i mało maślane, możecie ratować się odrobiną oleju słonecznikowego, ale to raczej nie powinno się zdarzyć, bo w orzeszkach ziemnych czego jak czego, ale akurat tłuszczu nie brakuje!
Gotowe masło przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce nie dłużej niż tydzień.  

  

orzeszki na masło

środa, 25 czerwca 2014, kardamonek

Polecane wpisy

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery