Blog > Komentarze do wpisu
Peanut Butter Blondies

blondies 

Zobaczyłam ten przepis i od razu pomyślałam o niepełnym słoiczku masła orzechowego, który leżakuje sobie gdzieś w szafce i czeka na swój czas. Siostra kupiła go dawno temu (mnie anty-orzechowej nie przyszłoby to do głowy) i zjadła połowę. Reszta najwyraźniej czekała na moją inwencję twórczą. Nie mogłam odmówić temu ciastu! Zwłaszcza, że uparcie zwalczam swoją awersję do orzechów. Kiedyś trzeba zacząć leczyć się z uprzedzeń kulinarnych, prawda?

Oryginał, który cytuję słowo w słowo za autorką, pochodzi o stąd.

Peanut Butter Blondies:

  • 160 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 180 g masła orzechowego (polecam crunchy)
  • 200 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1 tabliczka białej czekolady

 

 Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Kwadratową formę o wymiarach 22 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Masło oraz masło orzechowe ubić razem na jednolitą, gładką masę. Dodać cukier, jajka oraz ekstrakt i ponownie ubić. Wmieszać mąkę i proszek do pieczenia, a następnie pokrojoną w drobną kosteczkę białą czekoladę. Wyłożyć do formy, piec 25-30 minut, aż do zezłocenia. Wystudzić w foremce, następnie pokroić na kwadraty i podawać.

niedziela, 09 grudnia 2012, kardamonek

Polecane wpisy

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery