Blog > Komentarze do wpisu
Sernikobrownie z wiśniami

Nie wiem czy może być coś smaczniejszego. Połączenie ciężkiego, intensywnie czekoladowego brownie z aksamitnie kremowym, waniliowym sernikiem. A to wszystko przyozdobione kwaskowatym akcentem rubinowych wiśni. Ten smak potrafi zawrócić w głowie! Może zechcecie upiec ten przysmak dla kogoś wyjątkowgo?

Zaczerpnięte stąd

Składniki:

Masa serowa:

  • 500g kremowego twarożku
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 150g cukru

Masa czekoladowa:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 250g cukru
  • 3 jajka
  • 100 g mąki

+ 200 g drylowanych wiśni lub malin (mogą być mrożone)

Wykonanie:

Piekarnik nastawić na temp. 170 stopni.

Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie ostudzić. Masło i 250 g cukru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Dodać mąkę. 3/4 mikstury wlać do wyłożonej papierem blaszki.

Masa serowa: Utrzeć ser z cukrem, jajkami i cukrem waniliowy. Masa powina mieć gładką konsystencję. Wylać masę serową na masę czekoladową.
Na wierzch wyłożyć resztę masy czekoladowej i ułożyć owoce.
Piec 60 minut. Studzić w ciepłym, ale otwartym piekarniku.

 Smacznego!

 

poniedziałek, 06 lutego 2012, kardamonek

Komentarze
2012/02/06 21:43:08
Wyobrażam sobie jak to ciasto pachnie!
Jak smakuje boję się nawet myśleć z troski o klawiaturę :)))
-
2012/02/07 08:55:04
znam i lubie, bo jest naprawdę pyszne..:-)
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery