Blog > Komentarze do wpisu
Rude, korzenne liski

liski

Rudy ojciec, rudy dziadek,
Rudy ogon - to mój spadek,
A ja jestem rudy lis.
Ruszaj st±d, bo będę gryzł.

~ Jan Brzechwa

 

Wiem, że korzenne ciastka to pozycja jesienno-zimowa i króluje na blogach w porze przed¶wi±tecznej. Ale zwyczajnie nie mogłam się powstrzymać. Kocham wszystko w czym dominuje smak cynamonu i imbiru więc kiedy trafiłam na ten przepis w czasie wertowania różnorakich przepisów z mojej przechowalni -  musiałam je upiec. Wybaczcie mi ten korzenny falstart.

Przepis pochodzi z bloga Wasabi.

Składniki:

  • 250g m±ki
  • 100g cukru + 1 cukier waniliowy
  • 125g masła
  • 1 jajko
  • 1 przyprawa do piernika + po 1 łyżeczce suszonego imbiru i cynamonu
  • 1 łyżeczka skórki cytryny
  • szczypta proszku do pieczenia

Wykonanie:

M±kę, cukier i wszystkie przyprawy mieszamy w misce. Dodajemy pokrojone masło i dokładnie siekamy nożem lub plastikow± szpatułk±. Następnie wbijamy jajko i dokładnie wyrabiamy ciasto. Uformować kulę, zawijamy w folię spożywcz± i wkładamy na 30min do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 0,5cm i wycinamy wybrane kształty (u mnie liski C:). Układamy na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. (czas pieczenia zależy od wielko¶ci ciasteczek, przy większych ciasteczkach będzie to 15min).

Smacznego!

Autorka podaje, że bez problemu można przechowywać ciasteczka do dwóch tygodni w puszkach. Nie sprawdziłam - zjedli¶my wszystkie, które upiekłam.

liski2

wtorek, 30 sierpnia 2011, kardamonek

Polecane wpisy

Komentarze
potrawa.z.potraw
2011/08/30 12:49:18
Urzeka kształt ciasteczek :)))
-
2011/08/30 22:59:13
¦wietnie Cię rozumiem też kocham korzenne smaki. Teraz mam jak±¶ fazę i dodawałabym do wszystkiego zwłaszcza kardamon. Póki co wykorzystuje sezonowe owoce ale takimi ciasteczkami też nie pogardzę. Już czuję ich zapach :D
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery