Blog > Komentarze do wpisu
Bostońskie Crêpes

naleśnik

Jeszcze czego! - wzruszyła ramionami babka, a dziewczynki podobnie jak wszyscy na fermie, jadły postne crepes, złociste i chrupiące, trochę przypalone na brzegach, zwinięte w rulon z grudką świeżego masła w środku. Były pożywne i tak smaczne, że piątek przestawał straszyć jako dzień wyrzeczeń, przeciwnie, zapowiadał się od rana wspaniale. Babka przesiewała mąkę, wychodziła po kilka razy na dwór, aby sprawdzić czy wiatr nie przeszkodzi jej w ceremoni smażenia owych bretońskich naleśników, po czym długi dzień szkolny był znacznie łatwiejszy do zniesienia na myśl o tym, co się tymczasem działo w domu, na wielkiej, pryskającej tłuszczem patleni.

"MIECZ SYRENY" Halina Auderska (Wyd. PIW, 1985)

Chyba nie trzeba większej zachęty? Zapraszam na naleśniki!

Przepis pochodzi z "Nowej Kuchni Polskiej" (nr.26 "Spotkanie dla moli książkowych").

 

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszenej (ok. 550g)
  • 6 jajek
  • 4 szklanki mleka
  • szczypta soli

+ masło do smażenia

Wykonanie:

Mleko wlewamy do miski, solimy i wbijamy jajka. Mieszamy trzepaczką (to ważne! trzepaczką, nie mikserem!). Powoli wsypujemy przesianą mąkę; stale, energicznie miszając. Gdy powstanie gładkie ciasto odstawiamy je na godzinę, aby "odpoczęło". Na patelni rozgrzewamy po odrobinie masła, małą chochelką wlewamy ciasto i smażymy crêpes, po minucie z każdej strony. Usmażone naleśniki zabezpieczamy przed wystygnięciem. Podajemy z konfiturą lub kostką masła (albo tak jak u mnie - z nutellą!).

Smacznego !

 

nalesniczek

poniedziałek, 04 lipca 2011, kardamonek

Polecane wpisy

Komentarze
darki85
2011/07/04 19:48:32
uwielbiam naleśniki, z serem, z konfiturą, z czekoladą. Pycha! (:
-
Gość: Salvador Dali, 89.243.193.*
2011/07/04 23:31:38
kocham naleśniki, a z czekoladą tym bardziej ! ;D
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery